Tienduizend jaar strijd tussen verwondering en beheersing
Nico Out over kunst, natuur en filosofie

Hoe kijken kunstenaars en filosofen van nu naar de natuur? En hoe verhouden ze zich tot de traditie? Kunstkenner Nico Out neemt u mee op reis naar de werelden van Westerse en Oosterse kunstenaars en filosofen. En maakt af en toe een uitstapje naar de animistische culturen van Afrika, Australië en Amerika.

Landschap en natuur zijn vaste onderdelen van het kunstrepertoire. ,,Ik kan soms zoo verlangen naar landschap te maken, net als naar een verre wandeling om eens op te frisschen en ik zie in de heele natuur, bijvoorbeeld in boomen, expressie en als ’t ware een ziel”. Dat schreef Vincent van Gogh in één van zijn vele brieven.
Maar er zijn ook andere visies op natuur dan die van Van Gogh. In de ogen van de 17e eeuwse filosoof Descartes waren dieren en planten zielloze dingen. Zijn mechanistisch wereldbeeld is bepalend voor de praktijk van ons omgaan met de natuur. Zijn collega Friedrich von Schellling schreef in 1809: ,,De hele moderne Europese filosofie heeft sinds haar begin dit gemeenschappelijke gebrek, dat de natuur voor haar niet bestaat.” Maar hij kreeg geen voet aan de grond.

En zo is het verhaal van de relatie van mens en natuur er een van tegenstellingen. Nico Out zet ze helder uiteen. En biedt u een uitdagende kijk op kunst, filosofie en onze dagelijkse werkelijkheid.

Thomas Gainsborough Borrowdale Banksy Caspar David Friedrich

 

logokcrm hoogte120Lezing georganiseerd door de Kunst- en Cultuurroute Middelburg
Zondagmiddag 1 oktober, 13.30 tot 15.30 uur, met pauze. Sint Augustinuskerk, Zuidsingel 70, Middelburg,

Aanmelden kan door een mail te sturen naar: voorzitter@kunstroutemiddelburg.nl