nlenfrdeitesuk

brugwachtershuisje1Op zondagmiddag 4 december presenteren musici van Ty Zeeuws Kamerorkest hun mooiste muziek aan het winkelend publiek op verrassende locaties verspreid over de binnenstad.

In ‘Het Lokaal’ aan het Zusterplein 8 pakt de bekende Middelburger Peter Christ stevig uit met zijn expressieve en persoonlijke kunstwerken. Hij trekt zich daarbij niet veel aan van bestaande wetten en experimenteert met zijn materiaalkeuzes. Zo behoudt hij zijn eigenwijze en diverse visie.

Of bezoek goudsmit Bert van Wijk, die precies 35 jaar geleden aan de Koorkerkstraat 10 zijn atelier vestigde. Hij ontwerpt er de mooiste sieraden, vaak met een humoristische twist en schenkt u er graag een persoonlijke anekdote bij.

Om 4 uur wordt u getrakteerd op het concert ‘Spetterende Bronnen’ van violiste Emma Breedveld en Omar Molo, gitaar en zang, bij SmithArt aan de Singelstraat 13.

En bij Cultuurhuis Kuiperspoort kunnen kinderen van 5 tot 95 jaar die middag terecht om met klei, wilgentakken en vilt een origineel cadeau of surprise te maken onder professionele begeleiding van hun kunstdocenten.

U vindt bij de deelnemers van de route vast dat ene bijzondere Sinterklaas- of kerstcadeautje voor uw geliefden, familie, vrienden of collega’s. Gekocht of zelf gemaakt!

Tot slot wordt u om 6 uur bij het brugwachtershuisje op de Schroebrug getrakteerd op het bijzondere lichtkunstwerk in de reeks SPOT ON! van stichting Brugwachtershuisjes. De dichtregel wordt officieel onthuld door wethouder cultuur Eduard Smit en is opgeschreven door stadsdichter Aschwin van den Abeele. U bent daarbij van harte welkom.

KCR 2 okt 2022 def

Filosofie onder leiding van Nico Out bij de Kunst- en Cultuurroute Middelburg.

Zondag 2 oktober a.s. staat de Kunst- en Cultuurroute Middelburg in het teken van filosofie. Inspirator en spreker Nico Out verzorgt deze middag een lezing rond het thema “Vrouw, kunst & filosofie” in de Sint-Augustinuskerk aan de Zuidsingel 70 te Middelburg. Zijn lezing begint om 13.30 uur en bestaat uit 2 sessies van 45 minuten met tussendoor een pauze. Nadien is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Aansluitend is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Vooraf aanmelden kan op secretariaat@kunstroutemiddelburg.nl

 

Vrouw, kunst & filosofie

Barsten in bolwerken van bevestiging

Je kunt er niet omheen: zowel de canon van de kunst als die van de filosofie bevat weinig vrouwen. Er begint wat te veranderen. Maar hoewel het aandeel vrouwelijke filosofiestudenten 50 % is, is het aantal vrouwelijke hoogleraren filosofie niet veel meer dan 10 % . En slechts 13% van de tentoongestelde kunst in negen grote musea in Nederland is gemaakt door vrouwen. En zo zijn er meer opvallende feiten te melden. Nico Out zal dat doen in zijn lezing Vrouw, kunst & filosofie. Maar hij gaat vooral in op de redenen van die afwezigheid.

In het tweede deel van de lezing draait het om wat kunst en filosofie ons te melden hebben. Hebben kunstenaressen en filosofes iets anders te melden dan hun mannelijke collega’s? En wat zou dat dan zijn? En wie zijn dan die kunstenaressen en de filosofes die te weinig bekend zijn? Waar gaat hun werk over? Onderscheidt zich dat van dat van mannen? En zijn er overeenkomsten tussen wat er in kunst speelt en wat zich in de filosofie ontwikkelt? Op al deze vragen geeft Nico Out een begin van een antwoord. Waarbij hij zich vooral richt op de periode 20e eeuw tot nu.

Ondertussen maakt u al dan niet hernieuwd kennis met inzichten van filosofes als Hannah Arendt, Virginia Woolf, Iris Murdoch, Donna Haraway, en Martha Nussbaum. En met kunstenaressen als Charley Toorop, Frida Kahlo, Louise Bourgeois, Marlene Dumas, Louise Bourgeois en Tracey Emin.

Nico Out schrijft en vertelt over kunst, onder andere voor de PZC en modereerde 10 jaar lang het Filosofisch Café Middelburg.

pdf

Uitnodiging

Grootte: 507.48 Kb
Hits : 120

In november en december 2022 zal dit brugwachtershuisje aan de Schroebrug in Middelburg met een poëtisch lichtkunstwerk worden uitgelicht. Met het kunstwerk wordt zichtbaar gemaakt wat brugwachtershuisjes in hun omgeving voor bewoners en voorbijgangers betekenen. De Stichting Brugwachtershuisjes organiseert SPOT ON! in twaalf steden in het land ter gelegenheid van haar 10 jarig bestaan. In Middelburg werkt ze samen met de Kunstroute Middelburg. Een centraal onderdeel van het lichtkunstwerk is een dichtregel die van toepassing is op het brugwachtershuisje aan de Schroebrug. De Middelburgse stadsdichter Aschwin van den Abeele schrijft voor deze tekst. Hij laat zich inspireren door alle persoonlijke betekenissen die worden opgeschreven. Op basis van de dichtregel en (de architectuur van) het huisje ontwerpt een lichtkunstenaar een theatrale belichting. 

Hoe leuk zou het zijn als u de dichter kunt inspireren tot het maken van een passend gedicht.
Dit kunt u doen door t/m 27 september uw ideeën in te vullen op de volgende link:  Stichting Brugwachtershuisjes

brugwachtershuisje1 brugwachtershuisje 2

pdf

Oproep SPOT ON! Middelburg (1)

Grootte: 118.79 Kb
Hits : 32
Datum toegevoegd: 10-09-2022

ontmoetingen 1Grafiek22 in Zeeland begint bij de KUNSTROUTE

Met het Lokaal, de Drvkkery, René van der Klooster, Atelier28, CBK/kunstuitleen, SmithArt, Cultuurhuis Kuiperspoort, Print op het witte Paard, Kleuren Taal, Petra Bouman, Nanky de Vreeze, Toos van Holstein, Bert van Wijk, Riet Wullems, Joke Apner, GalerieT, VirusGrafiek & de roofprint pers.

De grafiektriennale is er weer, voor de vierde keer, en dit keer met het thema ‘ontmoeten’. Drie maanden (van sept. tm nov.) gonst het in Nederland van de grafiek: tentoonstellingen, workshops en presentaties, met een veelheid aan technieken.

De opening van het zeeuwse programma wordt in Middelburg gevierd, tijdens de kunstroute op 4 september. Van 13.00-17.00 uur wordt op 18 adressen aandacht aan grafiek besteed. Er zijn speciale eendagstentoonstellingen en de grafici binnen de route laten eigen werk zien, van linosnede en ets tot mezzotint en digitaal grafisch ontwerp. Je kan zelf aan de slag in een workshop bij ‘Print op het witte Paard’ en er is informatie over komende tentoonstellingen, workshops en cursussen.

Mede-organisator VirusGrafiek (platform voor de grafische kunsten in Zeeland) rijdt met de bakfiets van Sjakies chocolademuseum door de stad om drukdemonstraties te geven: 13.00 uur Vismarkt, 14.00 uur Markt (voor boekhandel de Drvkkery), 15.00 uur CBK aan deBalans, 16.00 uur Abdijplein (bij het Zeeuws Museum). Dit laatste onder voorbehoud ivm afbouw nazomerfestival.

En er is een speciale gast: GalerieT aan de Vismarkt. Eigenaresse Lia Hector is een van de oprichters van de kunstroute en heeft altijd veel grafische kunstenaars in haar ‘stal’. Hoewel ze een paar jaar geleden de kunstroute vaarwel zei (niet open op zondag betekent meer vrijheid, maar zeker niet het einde van de galerie!), wil ze nog graag 1 keer de deur tijdens de route open en haar grafici in het zonnetje zetten.

Algemene informatie over de grafiekroute en het verdere Grafiek22 programma is te vinden bij de roofprint pers in de Bellinkstraat, het grafiekhart voor de dag. Er zijn voorproefjes te zien van o.a. de tentoonstellingen rond Harry van Kruiningen, die 5 september beginnen en van de ‘Priority’ postzegeltentoonstelling, die in oktober bij de roofprint pers te zien is. En natuurlijk ook de boeken en prenten van de roofprint pers zelf.

Kunstroute Middelburg, VirusGrafiek en de roofprint pers wensen je een mooie ‘drukke’ dag.

www.kunstroutemiddelburg.nl
www.virusgrafiek.nl
www.grafiek22.nl
Grafiek22 is een initiatief van de stichting Grafein. ( www.grafein.nl )

 

Steffen Brinkhaus van Allyourz heeft van vier van onze deelnemers een videoportret gemaakt.

 

 

 allyourz2