instagram57facebook 

affiche boekenstadMIDDELBURG BOEKENSTAD 2024

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en 1 net daarbuiten.

Er zijn tentoonstellingen rond bijzondere boeken (vaak handgemaakt in kleine oplage) en prenten in verschillende druktechnieken (etsen, lino’s, steendrukken en risoprints) en er is ‘smorgens al een lezing over Vivaldi en Venetië n.a.v. een nieuw boek van André Romijn.
Ook zijn er weer ‘scenes aan de voordeur (en ook daarachter)’, want de kunstroute leest ook dit jaar weer voor. Korte verhalen en gedichten en wie weet bedenk je zelf wel een limerick bij Petra Bouman.

Kom kijken en luisteren dus en laat je inspireren. Ontdek wat er zich achter al die voordeuren afspeelt.

De deelnemers:
De Drvkkery, Atelier28, Middelburg Schilderkunst, atelier Sandra van der Meulen, atelier Toos van Holstein, Porselein atelier Petra Bouman, de roofprint pers, atelier Riet Wullems, atelier Joke Apner, atelier Hoed Gezien en Kunsthuis André.

Op de informatiestand op de boekenmarkt vindt u uitgebreide informatie over de deelnemers.

n.b. Niet alle deelnemers aan de kunstroute doen mee aan het boekenprogramma. Maar ook op die adressen wordt je natuurlijk gastvrij ontvangen.


 

Anthony van Dyck; meester van het Barokke portret

Tijdens de aankomende 'Dag van de Kunst- en Cultuurroute' verkent hedendaags portrettist André Romijn het leven en de nalatenschap van Sir Anthony van Dyck, de 17e-eeuwse Vlaamse schilder wiens meesterschap de kunst van de barok opnieuw definieerde en kunstenaars tot op de dag van vandaag blijft inspireren. In KUNSTHUIS André zijn meerdere etsen te bewonderen evenals andere Barokke werken, o.a. uit de cirkel van Rubens en een 18e eeuwse modello van Sebastiano Conca.

In de ochtend zal van 11.00 – 12.00 een lezing plaatsvinden, waar André Romijn je leidt door de opmerkelijke reis van Van Dyck, van zijn vroege artistieke invloeden onder Peter Paul Rubens in Antwerpen tot zijn transformerende jaren in Italië en zijn uiteindelijke opgang naar het hof van Engeland.

 

Innovatieve technieken

Romijn zal ingaan op Van Dycks unieke vermogen om de grootsheid van de barok te vermengen met intieme menselijke expressie, waarbij hij portretten maakte die het prestige van zijn onderwerpen uitstraalden zonder hun persoonlijke essentie op te offeren. Aan de hand van een gedetailleerde blik op de belangrijkste werken van Van Dyck zal de lezing onthullen hoe zijn innovatieve technieken en zijn psychologische scherpzinnigheid nieuwe standaarden voor portretkunst creëerden die tot ver buiten zijn eigen tijdperk weerklank vonden.

Romijn belicht Van Dycks stilistische evolutie, zijn artistieke proces en zijn invloed op de portretkunst en zal een hedendaags perspectief bieden op het begrip van het werk van deze meester. Het doel van de lezing is om de draden te verbinden tussen de benadering van kunst in de barokperiode en de ononderbroken draad die leidt tot moderne portretkunst, door parallellen te trekken met Romijns eigen artistieke inspanningen en hoe de invloed van de grootmeester voortduurt in de hedendaagse kunstwereld.

 

Een fascinerende reis

André Romijn geeft vanuit zijn eigen ervaring als portrettist persoonlijk inzicht in de technieken en visie van Van Dyck en biedt de aanwezigen niet alleen een historisch verslag, maar ook een kunstenaarsperspectief op de blijvende impact van het werk van Van Dyck. Deze lezing belooft een fascinerende reis te worden door het leven van een meester die de portretkunst voor altijd veranderde.

 

Reserveren is noodzakelijk

Deze lezing, zondag 7 april, tijdens de Dag van de Kunst- en Cultuurroute, en begint in KUNSTHUIS André om 11.00 uur (duur: 1 uur). Reserveren (via website romijnart.com )is noodzakelijk omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

 

Must-attend voor kunstliefhebbers

Deze lezing is een must voor kunstliefhebbers die zich willen onderdompelen in de pracht en praal van de barok door het leven van Sir Anthony van Dyck, begeleid door de inzichten van hedendaags portrettist André Romijn. Je krijgt een diepere waardering voor Van Dycks revolutionaire technieken en blijvende impact op de kunstgeschiedenis, terwijl je in contact komt met andere kunstliefhebbers en inspiratie vindt in de tijdloze elegantie en emotionele diepte van zijn portretten. Ga met ons mee op een boeiende reis door de wereld van een meester wiens werk door de eeuwen heen blijft nazinderen.

Meer info: www.romijnart.com 

Follower-Peter-Paul-Rubens-Christ-on-the-Way-to-Calvary-KUNSTHUIS-Andre-Middelburg
Danae-after-Anthony-van-Dyck-by-Johann-Georg-Weinhold
Jan-van-Nassau-after-Van-Dyck-portrait-painting-gallery
madonna-with-child-after-peter-paul-rubens-by-andre-romijn-2020-ig
putti-van-dyck-1618
Anthony-van-Dyck-lezing
MagistrateaftervanDyckbyAndreRomijnKUNSTHUISAndre1ifztdd-1
MagistrateaftervanDyckbyAndreRomijnKUNSTHUISAndre1ifztdd
Holy-family-with-infant-John-Sebastiano-Conca-december-frame-2021