instagram57facebook 

20 Atelier Toos van Holstein

Schilderijen

van Toos

vertonen een

herkenbare

wereld maar

schrijven

niet voor wat

je er in moet

zien

Toos van Holstein en haar 'figuurlijke kunst'


Toos van Holstein (1949) exposeert haar kunst al vele jaren in galerieën in diverse landen (Nederland, België, Frankrijk, Italië, Engeland, USA). Dat haar kwaliteiten volop gewaardeerd worden blijkt wel uit haar benoeming tot Briljanten Kunstenaar van Nederland 2016 en het feit dat ze zich bij de verkiezing van Kunstenaar van het Jaar 2023 opnieuw schaart bij de 25 populairste kunstenaars van ons land. Lees hieronder over haar wereld van olieverfschilderijen, aquarellen, steendrukken, beelden en keramiek.
En bekijk ook maar deze 'TOOS- the movie'.

Van Toos haar kunst kun je zeggen dat die een altijd herkenbare wereld toont die in werkelijkheid toch ook weer niet bestaat. Een wereld waarin je als kijker kunt wegdromen zonder dat is voorgeschreven wat je er in moet zien. Je eigen fantasie kan ongeremd haar gang gaan en je kunt je eigen betekenissen toekennen aan de beeldelementen in de figuratieve wereld van Toos. Daarom noemt ze die wereld ook ‘figuurlijk’.

Toch zijn er in elk kunstwerk van Toos van Holstein eigen ideeën, eigen ervaringen, eigen emoties verwerkt. Getriggerd door eeuwenoude of hedendaagse literatuur, door haar directe omgeving of door haar reizen binnen Europa of verdere continenten. Hierdoor heeft Toos een uniek oeuvre gecreëerd met een geheel eigen wereld.

Bijna geen kunsttechniek is haar daarbij vreemd. Hoewel haar olieverfschilderijen een belangrijke plaats innemen, heeft Toos ook reeksen steendrukken gemaakt als illustratie bij o.a. nieuwe uitgaven van oude literatuur. Franstalige uitgaven van o.a. de middeleeuwse Divina Comedia van Dante en de duizenden jaren oude verhalen uit de Ilias en Odyssee van Homerus.
Maar ook maakt ze graag aquarellen en bouwt ze beelden op uit was en natuurlijke materialen. Die dan daarna worden gegoten in brons, aluminium of kunststof. Daarnaast is ze een van de zeer weinige kunstenaars die op het plaatmateriaal alu-dibond digitale afbeeldingen combineert met olieverf.
Ook is Toos nu al weer een aantal jaren bezig met keramiek. In de Italiaanse keramiekstad Gubbio beschildert ze borden en objecten van eigen ontwerp die ook weer helemaal passen in die figuurlijke wereld van haar.
Zie bijvoorbeeld maar deze video over haar 'The UOVO Project'.

 

 

O482PEN3
B05Pinklady3foto2
O828Dameblanche1
St014-City-life3
K32-Uovo-di-Luce3-foto4
O904Happyhour3
O514Citylife3
K15A-Inferno1-voorkant
O727Zocalo3
O744Destination3
 

 

 

 

Adres

Atelier Toos van Holstein
Korendijk 56
4331 HP MIDDELBURG
toos@toosvanholstein.nl
www.toosvanholstein.nl

 

Openingstijden

1e zondag van de maand 13-17u

 

 

 

Alle getoonde foto's zijn eigendom van Atelier/Galerie Toos van Holstein