November: Poëzie

De eerste zondag van november staat al bijna 2 decennia in het teken van verdichte taal.
De werkgroep Poëzie organiseert en coördineert thematische voordrachten van Zeeuwse dichters op diverse locaties in de binnenstad. Dan gaat het ook om eigen uitingen waaronder ook voordrachten door de stadsdichter.

Poëzieprogramma zondag 5 november 2023
Binnen de kunst- en cultuurroute staat in november traditiegetrouw Poëzie in de spotlight. Dit jaar ziet het programma er als volgt uit:
Op zondagmiddag 5 november ontmoeten gevelgedichten en muziek elkaar, een stadsdichter neemt afscheid en maakt zijn opvolger bekent.
Dit programma bestaat uit 2 delen:
Een stadswandeling tussen 14.30 – 15.30 uur met als vertrekpunt hoek Turfkaai/Herenstraat en een bijeenkomst tussen 16.00 uur- 17.15 uur bij SmithArt, Singelstraat 13, Middelburg

Even een toelichting:
Componist Douwe Eisenga heeft bij zeven bestaande gevelgedichten muziek gecomponeerd. Zijn muziek is vanaf 5 november te horen bij de gevelgedichten middels het scannen met uw mobiele telefoon van een QR-code. U kunt het kaartje ophalen bij een van de deelnemers van de KCRM of bij De Drvkkery (Toerist Info Middelburg). De route wordt als het ware geopend door samen met de componist en enkele dichters langs deze gevelgedichten te wandelen. Het startpunt is hoek Turfkaai/Herenstraat bij het gevelgedicht van Anneke Schenk. Het routekaartje is daar ook beschikbaar.

Deel twee van dit middagprogramma vindt plaats tussen 16.00 uur en 17.15 uur bij SmithArt, Singelstraat 13. Dichters lezen daar hun eigen gevelgedicht voor en Douwe Eisenga speelt live zijn composities op de vleugel.

Daar komt ook de huidige stadsdichter Aschwin van den Abeele aan het woord. Hij blikt terug op twee jaar stadsdichterschap, brengt een speciale gast mee en stelt zijn opvolger voor. Zijn terugkijken is vastgelegd in een poëziebundel onder de titel: Er zit geen magie in zomaar zien. Niet alleen wordt de bundel aangeboden aan wethouder Eduard Smit, maar ook voor alle aanwezigen is een exemplaar beschikbaar.

Voor zowel de wandeling om 14.30 uur als de bijeenkomst om 16.00 uur wordt u verzocht zich vóór 2 november aan te melden bij Ada Sinke op het emailadres: amdsinke@zeelandnet.nl


 

Poëzie

Laatste nieuws: Middelburg heeft een nieuwe stadsdichter

STADSDICHTER VAN MIDDELBURG

Aschwin van den AbeeleMiddelburg kent een mooie traditie als het gaat om het stadsdichterschap. Per 1 januari 2022 is Aschwin van den Abeele aangesteld als de nieuwe Stadsdichter van Middelburg.

De Stadsdichter is een poëtisch ambassadeur van de gemeente Middelburg en heeft de taak om gevraagd en ongevraagd Middelburg en lokale actualiteiten te vangen in poëzie. Ook bij officiële gebeurtenissen in de gemeente wordt de Stadsdichter vaak gevraagd om iets te schrijven en eventueel voor te dragen. Zo schrijft de Stadsdichter bijvoorbeeld traditiegetrouw altijd het nieuwjaarsgedicht dat gelijktijdig met de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester wordt gepresenteerd.

Aschwin van den Abeele, die tevens directeur-bestuurder is van Welzijn Middelburg en Poppodium De Spot, wil als Stadsdichter de Middelburgers een spiegel voorhouden, ze aan het denken zetten. Door op poëtische wijze dát te benoemen dat buiten de vanzelfsprekendheid ligt. Zaken of gevoelens die net onder de oppervlakte liggen maar grote waarde kunnen hebben voor de manier waarop we met elkaar omgaan.
Daarnaast wil hij zich inzetten om poëzie zichtbaarder te maken en ziet hij mooie kansen in een versterkende samenwerking met andere kunst- en culturele disciplines.

 

AFZETTING

Stadsgedicht #14 Op verzoek van het Watersnoodmuseum n.a.v. het 70-jarig jubileumjaar"

DROOMSPOREN

Stadsgedicht #11 n.a.v. dodenherdenkingsbijeenkomst op het Abdijplein


DROOMSPOREN

 

dit is…

NIEUWJAARSLIED

Stadsgedicht #10 n.a.v. Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Middelburg 


NIEUWJAARSLIED

nu het…

ZO NU…

Stadsgedicht #8 n.a.v. het licht-/dichtkunstwerk op het brugwachtershuisje aan de Schroebrug

IN DEZE WIJK

Stadsgedicht #6 n.a.v. het 100-jarig bestaan van de wijk Nieuw-Middelburg


 

IN DEZE…

GEACHT RAADSLID

Stadsgedicht #3 n.a.v. de Gemeenteraadsverkiezing 2022


1.

te worden waarover je zoveel zinnen…

STADSWANDELING

Stadsgedicht #2 n.a.v. de Poëzieweek 2022


er zit geen magie in zomaar zien

ieder beeld is…

EEN OCHTEND

Stadsgedicht #1 n.a.v. de nieuwjaarsreceptie/-toespraak


het oude jaar was al eerder uitgepraat
nu…

 


Raymond van de Ven (1975). Stadsdichter van Middelburg van 2020 tot 2021.