instagram57facebook 

32 KUNSTHUIS André

Tijdens de Opening van het Kunst- en Cultuurroute in Middelburg jaar, opent tevens KUNSTHUIS André voor het eerst haar deuren. Het historisch pand aan de Segeersstraat 43 wordt omgetoverd tot een levendige studio en galerie waar de schoonheid van portret- en figuratieve kunst centraal staat. André Romijn, bekend om zijn realistische portretten en figuratieve werken die de vrouwelijke vorm en geest vieren, zal in februari het atelier verder inrichten en de werken selecteren die de muren van dit nieuwe kunsthuis zullen sieren. Bezoekers kunnen zich verheugen op een rijke collectie van Romijns eigen werken en die van andere kunstenaars, daterend van de 17e eeuw tot nu.
Speciaal voor dit openingsweekend, zal de bekende beeldhouwer Anthon Hoornweg zondag te gast zijn in KUNSTHUIS André. Een aantal werken van Anthon worden het gehele weekend tentoongesteld.


Beeldhouwer Anthon Hoornweg: "Met mijn werken probeer ik de vergankelijkheid uit te beelden."

Anthon Hoornweg is een meester in het creëren van bronzen beelden. Hij heeft een grote en internationale kring van kunstliefhebbers die zijn werk bewonderen en verzamelen. Van jongs af aan voelde Anthon zich aangetrokken tot uilen. Vol karakter en met een verfijnde schoonheid creëert hij deze imposante vogels in brons. Niet alleen zijn uilen, maar ook zijn stierenkoppen zijn beroemd.

Anthon is geboren en getogen in de omgeving van Rotterdam, de plaats waar hij nog steeds woont en werkt. Zijn vroegste kunstcreaties dateren uit de tijd dat hij op de basisschool zat en kleine figuurtjes van klei maakte.

Later volgde hij lessen bij de gerenommeerde beeldhouwer Ru de Gier. Van 1965 tot 1970 studeerde Anthon Hoornweg aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten, waar hij les kreeg van Arie Teeuwisse, Bram Roth en Ian Pieters. Gedurende deze jaren werkte hij ook in het atelier van Ru de Gier, die hem de eeuwenoude techniek van de verlorenwasmethode bijbracht. Anthon heeft zijn eigen bronzen gegoten.

Zijn beelden representeren menselijke figuren, dieren zoals bronzen stieren, of een combinatie van beide, zoals in zijn beroemde Minotaurussen uit de Griekse mythologie, deels man en deels stier. Zijn nieuwe werk roept dezelfde sfeer op. Het zijn ruïnes die doen denken aan het Romeinse Rijk en die gemaakt zijn van afzonderlijke bronzen onderdelen. Het zijn complexe werken die veel vakmanschap vereisen.

Enkele maanden per jaar is Anthon betrokken bij de jaarlijkse grote opdracht, het maken van bronzen stierenkoppen als trofeeën voor de winnaars van de Prix Europa. Dit is een Europees omroepfestival dat jaarlijks in Berlijn wordt gehouden om de beste televisie-, radio- en online producties te kiezen. Sinds 1999 is de stier van Anthon Hoornweg gekozen als het symbool voor deze prestigieuze prijs. Het symbool stelt Europa voor in de vorm van een stierenkop.
Onder de winnaars van de Prix Europa bevinden zich grote namen zoals de Britse BBC-presentator en natuuronderzoeker Sir David Attenborough en regisseur Ingolf Gabold, bekend van de series The Bridge, The Killing en Borgen.

"Ik maak de beeldjes stuk voor stuk met de hand. Geen enkel is hetzelfde. De stier verwijst naar de mythologie van Kreta, het eiland waar lang geleden de Europese cultuur begon. De trofee heeft dezelfde betekenis als het Gouden Kalf en de Oscar."

andre01
andre02
andre03
andre04
andre05