instagram57facebook 

21 GalerieGerritse

spray op plastic Liesbeth Labeur 202337876GalerieGerritse
juli augustus tentoonstelling

Liesbeth Labeur
Artist in Residence

6 juli tot en met 24 augustus 2024
Gesloten op vrijdag 5 juli

Liesbeth Labeur is kunstenaar en woont en werkt in Zeeland. Ze groeide op aan de andere kant van de oceaan, op Curaçao. Labeur studeerde autonome kunst aan de Academie voor kunst en vormgeving St. Joost in Breda. In haar artistieke praktijk staan Babylonische beeldverwarring en poëtisch vormgebruik centraal. Dit uit zich enerzijds in intiem lokaal werk en anderzijds in deelname aan uitbundige kunstprojecten waarin men de kunsttaal spreekt met iedereen overal vandaan. Deze zomer treft u het beste van deze twee zijden in Galerie Gerritse in een installatie die van 0 tot 100% wordt opgebouwd.
U bent van harte welkom op openingstijden om te kijken en mee te bouwen.

Op zaterdag 24 augustus is er een finissage, waar ook een ieder van harte welkom is.

Gesloten 14 Middelburg Schilderkunst

Middelburg Schildekunst a.s. zondag gesloten.

Gesloten 07 CBK Zeeland

CBK Zeeland is tijdens de Kunst en Cultuurroute van zondag 7 juli a.s. gesloten wegens het inrichten van een nieuwe expositie.

CBK Zeeland
centrum voor beeldende kunsten,
vormgeving en architectuur
Balans 17
4331 BL Middelburg
Tel: 0118-611443
www.cbkzeeland.nl

32 KUNSTHUIS André

In de maand juli staat kunstenaar André Romijn stil bij een dramatische gebeurtenis dat 100 jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Honderd jaar na de storm: De schaduw van verlies
Het levensgroot schilderij "De schaduw van verlies" door André Romijn is een aangrijpende weergave van de nasleep van een verwoestende orkaan die de vissers uit Arnemuiden en Vlissingen trof op 18 juli 1924, dit jaar exact honderd jaar geleden. Vier Hoogaarsen zonken. Van de zestien opvarenden kon er slechts één worden gered. Centraal in de compositie van Romijns schilderij staat, tussen een groep rouwende vrouwen, een klein meisje dat de kijker recht aankijkt. Haar plechtige uitdrukking en vroegrijp begrip van de ernst van de gebeurtenis dienen als een emotioneel anker voor het hele werk. Haar aanwezigheid zorgt voor een directe betrokkenheid die boeiend is en de aandacht van de kijker trekt.

De Ramp van 18 Juli 1924
Op 18 juli 1924 trof een verwoestende orkaan de vissers uit Arnemuiden en Vlissingen. Tijdens deze storm zonken vier schepen, en van de zestien opvarenden kon slechts één persoon worden gered. Deze ramp had een verwoestende impact op de gemeenschappen, waarbij veel gezinnen geliefden verloren en hun bron van inkomsten zagen verdwijnen. De tragische gebeurtenis werd een symbolisch moment van rouw en solidariteit binnen de gemeenschap.
Het spriettuig van de traditionele hoogaars bestond uit een enkele mast met een sprietzeil, dat werd ondersteund door een lange spar (spriet) die diagonaal over het zeil liep. Dit type tuigage was populair vanwege zijn eenvoud en de efficiëntie waarmee het kon worden bediend, zelfs door kleine bemanningen. Nadeel was het hoge zwaartepunt, en opgedoekt tegen de mast vangt het nog steeds veel wind. Dat was op 18 juli 1924 zeer waarschijnlijk de reden dat deze schepen door de golven zijn verzwolgen.

Emotioneel middelpunt
De vrouwenfiguren rondom het meisje zijn weergegeven met een somber, aards palet, wat de melancholische stemming van de scène versterkt. Het gebruik van schaduw en licht is bijzonder effectief; de gezichten van de omliggende figuren zijn in de schaduw geworpen of weggedraaid, wat symbool kan staan voor het collectieve verdriet en de wanhoop die zo'n tragedie met zich meebrengt. Het gezicht van het kleine meisje is echter verlicht, wat haar rol als het emotionele middelpunt van het schilderij benadrukt.
De lijst van het schilderij, gemaakt van drijfhout, voegt een element van de zee toe en verwijst naar de materialen die achterblijven na zo'n storm. De textuur van de verf draagt bij aan het algehele gevoel van zwaarte en geschiedenis. De dikte van de verf en de zichtbare penseelstreken geven de fysieke handeling van het herinneren en vastleggen
van zo'n aangrijpend moment weer. Romijn creëert niet alleen een visuele representatie; hij voert een daad van herdenking uit door middel van zijn medium.

Stijl en symboliek
Romijns stijl in dit werk doet denken aan sociaal realisme, met een focus op de menselijke conditie en een nadruk op het verhaal dat wordt verteld. De figuren zijn gestileerd weergegeven, met sterke lijnen en een zekere starheid die de standvastigheid van de gemeenschap ten overstaan van een ramp weerspiegelt.
Dit schilderij is meer dan een historisch verslag; het is een getuigenis van de veerkracht van de menselijke geest. De centrale figuur van het kleine meisje suggereert de voortzetting van het leven en de blijvende kracht van de overlevenden, zelfs als ze in de schaduw van het verlies staan. De sombere tonen en de bijna tastbare sfeer van gemeenschappelijke rouw worden in evenwicht gehouden door de aanwezigheid van de jeugd, die subtiel hoop temidden van wanhoop impliceert.

Een eerbetoon aan de kracht van de gemeenschap
Samengevat is "De schaduw van verlies" door André Romijn een krachtig beeld van een moment bevroren in de tijd, een weergave van verdriet dat zowel persoonlijk als gemeenschappelijk is. De blik van het kleine meisje daagt de kijker uit om de menselijke kosten van dergelijke tragedies niet te vergeten, waardoor dit werk een meeslepend stukje historische herinnering wordt. Het schilderij is een diepgaande reflectie op verlies en veerkracht, en een eerbetoon aan de kracht van de gemeenschap in tijden van crisis.
Door deze historische context te integreren, biedt Romijns werk niet alleen een visueel indrukwekkende ervaring, maar ook een diepgang die de kijker uitnodigt om na te denken over de geschiedenis, de menselijke veerkracht en de collectieve rouw van de gemeenschap.

Details
• Afmetingen (h b d): 122 x 80 cm
• Ingelijste afmetingen (h b d): 151 x 118,5 x 7 cm

De Schaduw van verlies, is de hele maand juli te bezichtigen in Kunsthuis André, Segeersstraat 43, 4331 JM Middelburg.
Donderdag t/m zaterdag, met een special welkom op de Kunst- en Cultuurroute 7 juli 2024, van 13.00 tot 17.00

www.Romijnart.com 
www.Engelsekerkmiddelburg.nl

r1 Shadow of loss by Andre Romijn framed det 2 january 2024 KUNSTHUIS Andre r2 The shadow of loss by andré romijn engelse kerk middelburg r3 The shadow of loss by andré romijn engelse kerk middelburg det

21 GalerieGerritse

GalerieGerritse is de tentoonstellingsruimte van Ellen Gerritse. Elke twee maanden wordt er in samenwerking met Ina Sponselee en Jeanine van der Linde een nieuwe tentoonstelling georganiseerd, waarbij hedendaagse kunstenaars centraal staan. Gezien de achtergrond van de partners is een bijzondere rol weggelegd voor het hedendaags sieraad. In het atelier zijn de sieraden doorgaans te bezichtigen in wisselende samenstellingen.

ger 1 Jeanine van der Linde 1 GalerieGerritse 2024 1 Groot ger 2 Ina Sponselee Ebony Silver jpg Groot ger 3 werk Ellen Groot

23 de roofprint pers

affiche zomerboekwinkel 24De roofprint pers ontvangt:
boekenmakers en kleine uitgevers in de
de ZOMERBOEKWINKEL van de roofprint pers
7 juli – 25 augustus

Het is weer zomer en dus tijd voor de zomerboekwinkel van de roofprint pers. De winkel vol boeken die je in de gewone boekhandel niet zult tegenkomen.
(Meestal) handgemaakt, in kleine oplage of als eenling, met gebruik van verschillende druk- en bindtechnieken en met altijd een verrassende inhoud.
Dit jaar is er werk van Cees Smit, Lia Stouten, Ida Kleiterp en Maja Chris.

De opening van de tentoonstelling, die duurt tot 25 augustus, is op 7 juli om 14.00 uur. Maja en Ida, die o.a. een samenwerkingsproject laten zien, zullen dit werk op de opening toelichten. En ook de beide andere exposanten willen vast wel iets vertellen over hun werk.

Meer informatie over de tentoonstelling, exposanten en over speciale aktiviteiten tijdens de expositie, is te vinden op www.deroofprintpers.nl/tentoonstellingen.html

de roofprint pers
bellinkstraat 25
4331 gv middelburg
tel. 0118-553200
www.deroofprintpers.nl

20 Atelier Toos van Holstein

20240610 160123 GrootPrimeur! Net terug uit de Italiaanse keramiekstad Gubbio toont Toos van Holstein graag wat ze daar ter plekke heeft kunnen maken. Haar nieuwste UOVO's, haar nieuwste beschilderde borden en nog meer. Plus natuurlijk haar olieverfschilderijen, aquarellen, steendrukken, beelden en wat al niet. Want Toos is in heel veel kunstdisciplines thuis. Welkom in haar 18e eeuwse pakhuis van 13-17 uur.

18 Het Cultuurhuis Kuiperspoort

a s l i c e o f a r t
Mondriaan vs Moss

In april is een enthousiaste groep jongeren aan de slag gegaan met abstracte kunst.

Samen met kunstenaars Liesbeth Labeur en Michiel Paalvast hebben ze naar grote voorbeelden zoals Marlow Moss en Piet Mondriaan gekeken. In vijf bijeenkomsten onderzochten de deelnemers de verschillende beeldtalen van Moss en Mondriaan en ontwikkelden ze een eigen kunsthandschrift. Zo ontdekten ze de weg naar abstracte kunst.

Het resultaat van de zoektocht naar deze eigen beeldentaal zal geëxposeerd worden op zondag 7 juli.

Feestelijke opening om 13.30 uur door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde bij de Provincie Zeeland met Cultuur in de portefeuille.

Cultuurhuis Kuiperspoort
Zondag 7 juli, 13.00 tot 17.00 uur
Kuiperspoort 18, Middelburg


www.cultuurhuis-kuiperspoort.nl/agenda
email info@cultuurhuis-kuiperspoort.nl
insta @cultuurhuiskuiperspoort
facebook cultuurhuis kuiperspoort

fa04564b-5d98-48dc-aa0d-0e9a297b52a7-Groot
IMG7676-Groot
IMG8405-Groot
1cfcf1cd-dea7-4fe5-891c-c3ceb9a7d277-Groot
IMG8398-Groot
IMG9467-Groot
IMG8053-Groot
IMG8054-Groot
IMG8073-Groot
cc1c5cb3-438f-40d7-85e9-3062b2f690ec-Groot

Gesloten 10 Beeldhouwatelier expositieruimte Pakhuis 22

Beeldhouw atelier expositieruimte Pakhuis 22 is de maanden juni, juli en augustus gesloten.

22 Porselein atelier Petra Bouman

poem2

juli ArjenIn de maand Juli is Arjen Pouwer te gast in mijn atelier.

Sinds 2003 maakt hij, na het volgen van enkele workshops, keramiek.
Het werken met rauwe, bewust voorbewerkte klei-soorten is voor hem een heel fascinerende bezigheid.
Handmatig mengen van klei-soorten, voorbewerken door snelle droging, kraken, trekken, weer deels doorkneden, toevoegingen van zand, chamotte, kleipoeders en kleislibs en daarna verwerken in schalen, potten en objecten.
De resultaten na het stoken zijn soms voorspelbaar, maar meestal heel verrassend.
Hij verwerkt meestal ook zelf verzamelde klei in het werk.

Van harte welkom tussen 13.00 en 17.00 uur.

Porselein atelier Petra Bouman
Bellinkstraat 35
Middelburg

www.breekbaarwit.nl
insta: @breekbaarwit