19 Het Cultuurhuis Kuiperspoort

Grafisch werk van Ton Lamper

Centraal thema in zijn beeldend werk staat: verzamelen en de verzameling. Figuratieve elementen, archaïsche motieven en andere verwijzingen naar de kunst- en cultuurhistorie, worden samengebracht met abstracte vormen. Een reservoir van beelden waarin grote contrasten te vinden zijn. Een soort collectief geheugen waarbinnen talloze combinaties en associaties mogelijk zijn.

De mensfiguur vormt één van de belangrijkste onderwerpen. Uit de soms filmisch aandoende afbeeldingen blijkt de fascinatie voor de menselijke anatomie en bewegingen van het lichaam. De opeenstapeling van beelden kan men vergelijken met de beelden die ons door de moderne media in hoog tempo worden gepresenteerd. Een ieder fixeert uit dat grote aanbod van beelden die zaken die hem of haar boeien.

Net als in de media confronteert Ton Lamper de toeschouwers met een spel van allerlei, soms sterk contrasterende beelden. Verschillende opvattingen over kunst en tegenstellingen in de kunst zijn te zien. Kunst als een plat vlak met kleuren en vormen of als suggestie van een ruimte of ruimtelijkheid, abstract tegenover figuratief, picturaal tegenover lineair en de toepassing van zelfbedachte beelden in combinatie met bestaand beeldmateriaal. Dit alles wordt ondanks de sterke contrasten verwerkt tot een eenheid.

In veel van zijn grafisch werk combineert Lamper diverse technieken zoals: de lijnets, kleurenets, kartondruk, linoleumsnede en houtsnede. Door de combinatie van verschillende grafische technieken is het afdrukken van het werk tamelijk ingewikkeld. Meerdere drukgangen zijn nodig voor het uiteindelijke resultaat. Naast etsen maak Lamper ook linoleumsneden.

Zondag 6 augustus van 13.00 tot 17.00

Cultuurhuis Kuiperspoort,
Kuiperspoort 18,
4331 GS Middelburg

www.cultuurhuis-kuiperspoort.nl 
www.tonlamper.nl
email info@cultuurhuis-kuiperspoort.nl
insta @cultuurhuiskuiperspoort
facebook cultuurhuis kuiperspoort

IMG7836
kleurenets-Dier-30-x-30-cm-23-IMG3956
kleurenets-In-Paradisum-85-x-85-cm-23
kleurenets-Man-30-x-30-cm-23-IMG3955
kleurenets-Plant-30-x30-cm-23-IMG3953
kleurenets-Vrouw-30-x30-cm-23-IMG3954