19 Het Cultuurhuis Kuiperspoort

IMG 7540Michiel Paalvast
het ambacht van de kunstschilder

Het maken van verf is een ambacht. Een ambacht dat tegenwoordig nog weinig wordt uitgeoefend. Je vindt immers de mooiste en hipste kleuren in de winkel voor kunstenaarsmaterialen. Een groot scala aan tinten. Dit zijn echter niet de zuivere (basis) kleuren maar samengestelde kleuren.

Het ambacht van de kunstschilder wordt gevormd door zijn talent, zijn vaardigheden en zijn materialen. Verf is daarbij de basis. Dat betekent dat de kunstenaar moet weten welke pigmenten er zijn, waar ze vandaan komen en hoe je daar de beste verf van maakt. Om dan uiteindelijk de prachtigste kunstwerken te maken.

Als je vroeger kunstschilder wilde worden, ging je in de leer bij een bekende schilder. Het eerste wat je dan leerde was het maken van verf. Kennis van de eigenschappen van de verschillende pigmenten was daarbij essentieel. Is het transparant of dekkend? Droogt het snel of langzaam? Mengt het goed met de ene kleur of beter met de andere kleur?

Michiel Paalvast combineert het ambacht èn de kunst in zijn schilderijen. Experimenterend en zoekend naar dat ene pigment dat net die juiste kleur geeft om zijn schilderijen te vervolmaken.

Deze zondag zal Michiel aan het werk zijn in het atelier van het Cultuurhuis Kuiperspoort en een indruk geven van hoe vroeger en nu de kunstschilder zijn ambacht uitoefent.

Laat je inspireren! Wil je vervolgens zelf ook aan de gang met pigmenten? Schrijf je dan in voor de workshop “Schilderen met natuur pigmenten” op 11 juni in het Cultuurhuis Kuiperspoort.

Kom kijken in het atelier van de kunstschilder.

IMG7462
IMG7539
IMG6213
IMG7540
IMG7592
IMG7593
IMG7594