01 Het Lokaal

Door het Oog van Stefan

Stefan de Vries (1980) is van jongs af aan sterk visueel ingesteld en kan zich aandachtig verwonderen over specifieke uiterlijke kenmerken en details van levende objecten. Pas veel later, effectief na eerst 15 jaar als jurist te hebben gewerkt in een zakelijke omgeving en zich daar niet langer thuis te voelen, ontstaat de behoefte en de ruimte om die fascinatie voor bepaalde beelden om te zetten in een creatieve uitingsvorm. Aanvankelijk met potlood- en houtskooltekeningen, om zich later verder te verdiepen en te ontwikkelen in de schilderkunst.

Naast de ontmoeting met andere mensen, haalt hij zijn inspiratie uit diverse bronnen, zoals kunstliteratuur, interviews en podcasts met hedendaagse artiesten, museumbezoeken en het volgen van schilderklassen. Hij heeft verder specifieke interesse in Amerikaanse en Engelse kunstenaars zoals Alice Neel, Edward Hopper, Lucian Freud en David Hockney. Technieken en werkwijzen die hem hierin aanspreken worden, waar mogelijk, geïncorporeerd in zijn eigen werk, waarmee meer recent een eigen herkenbare stijl waarneembaar is.

Hoewel Stefan openstaat voor het schilderen van verschillende thema’s, vormt het schilderen van portretten overduidelijk de grootste aantrekkingskracht. Hierbij gaat hij niet alleen op zoek naar specifieke uiterlijke kenmerken die op zijn eigen wijze worden uitgelicht, maar gaat het ook om het vangen van die ene blik, de emotie of het karakter van de geportretteerde. Meer overkoepelend speelt zijn algemene interesse in de mens en zijn psyche een belangrijke rol bij de totstandkoming van zijn werk.

Tijdens de expositie wordt een selectie van werken getoond, waaronder eerdere tekeningen en recente schilderijen. Hiermee krijgt de toeschouwer een inkijk in de belevingswereld van de kunstenaar en zijn ontwikkeling. Stefan heeft twee zoons en een poes. Zolang zij hem niet storen, schildert hij vanuit zijn studio aan huis in Middelburg.

IMG 20230520 091601 IMG 20230520 092250 IMG 20230520 092458