33 Blauwe Hope

Bartha Breman

Voor zover ik mij kan herinneren heb ik altijd getekend en geschilderd.
Voor ruimtelijk werk heb ik op latere leeftijd de opleiding “beeldende vorming” gedaan in Alkmaar, gedurende 5 jaar.
Verder lessen gevolgd van verschillende kunstenaars voor zowel ruimtelijk werk als in het platte vlak.

De laatste jaren ben ik vooral aan het beeldhouwen. Ik gebruik verschillende steensoorten steen zoals serpentijn, marmer, Belgisch hardsteen of graniet Ter afwisseling maak ik beelden ( beeldjes) in klei.
Ik zoek naar een spannende combinatie van geometrische en organische vormen.
Vaak neem ik de mens ( vrouw) als uitgangspunt. Verder doe ik inspiratie op in mijn directe leefomgeving. De lijnen op het strand en het geploegde Walcherse bouwland zijn een inspiratiebron. En strandjutten is een goede manier om je hoofd leeg te maken en ideeën op te doen.

Voor meer informatie, ook over andere exposities, kijk op mijn website of kom een keertje langs in mijn atelier op mijn huisadres.

www.barthabreman.exto.nl

 

Bert Breman

Concrete kunst, minimalistische kunst in 2- of 3-D
Voor het maken van mijn wandpanelen of reliëfs zou ik mezelf een autodidact noemen. Maar in het verleden heb ik wel een gedegen grafische opleiding gehad. Maar deze was technisch en geologisch gericht. Bij het maken van mijn werken heb ik veel baat bij de technieken die ik destijds heb opgedaan.
Ik voel mij sterk geïnspireerd door kunstenaars van de “Nul-beweging” uit het midden van de vorige eeuw. Een paar van de kenmerken van die Nul-beweging zijn:
• Monochromie: Veelkleurigheid maakt plaats voor gebruik van enkele kleuren, vaak zwart en rood (Armando) en wit (Jan Schoonhoven en Henk Peeters)
• Herhaling: Nul hield van ritme en regelmaat. Herhaling van gelijkvormige elementen binnen een voorstelling is typisch 'Nul'. Denk hierbij aan de repeterende vormen in de reliëfs van Schoonhoven en de reliëfs van kurken en centen van Jan Henderikse.

Ondanks het veelal rechtlijnige van mijn werk, zal een opmerkzame kijker toch bij sommige panelen ontdekken dat er beweging zichtbaar is. Veel werken zijn wit, bij een klein aantal zijn kleuren gebruikt. Een enkel werk kan voorzien zijn van een titel, de meeste niet.
Mijn doelstelling is dat de kijker kan genieten van deze geometrische werken en de minimalistische eenvoud er van. Verreweg de meeste werken die bij Atelier Blauwe Hope worden getoond zijn in 2022/23 ontworpen en gecreëerd.
Zie ook website www.bertbreman.exto.nl

Flyer mei 2023