nlenfrdeitesuk

14 GalerieGerritse

 

Bezield
GalerieGerritse  Van 6 november t/m 11 december

Annelies Devriese
Lindsey Meul
Jeanine van der Linde
Charlotte Vanhoubroeck

Vier makers uit België en Nederland geven een inkijk in hun wereld. Met hun sieraden en objecten visualiseren zij nieuwe realiteiten die aftasten hoe jeugdverhalen op ons inwerken (Annelies Devriese) en die de verloren sentimenten van een koningin verbeelden (Charlotte Vanhoubroeck). Realiteiten die aandacht vestigen op de dubieuze kleurenpracht van de vervuilde kustlijnen (Jeanine van der Linde) en die speels de rijkdom van de alledaagsheid eren (Lindsey Meul). Allen streven onderhuids hetzelfde gedachtegoed na. Ze zetten op allerlei manieren aan tot onvoorwaardelijk (her)waarderen en verenigen zich zo achter de nood om, vanuit hun eigen beeldtaal en belevingswereld, het tenietgedane terug te bezielen.

 


Annelies DevrieseAnnelies Devriese

Edelsmid en juweelmaker Annelies Devriese hervertelt verhalen. Gebeurtenissen, ervaringen en relaties vormen en bezielen ons leven, beïnvloeden onze groei. In zowel juweel als object wordt elk betekenisvol relaas, groot of klein, (be)grijpbaar gemaakt. Ze worden gevat door sobere vormen en lijnen in zilveren sferen die het koesteren dienen te vergemakkelijken.

De collectie ‘Elementary’ omvat een serie broches die ontstond vanwege Annelies’ fascinatie voor misdaadseries – een fascinatie die ze van thuis meekreeg. De zilveren sieraden fungeren als kleine, abstracte portretten van al haar favoriete fictieve detectives. Deze collectie maakte haar in 2019 tot één van de Legaat Hulstaert winnaars in d’Academie Beeld te Sint-Niklaas.

Op dit moment werkt Annelies aan de collectie “Floriografie”, waarmee zij een verhaal uit haar jeugd memoreert. Een verhaal over de kleine verwilderde bloementuin bij haar grootouders. Eenmaal de bloemen waren uitgebloeid, verzamelde ze de zaadjes om deze in het nieuwe voorjaar opnieuw te kunnen zaaien. Net zoals zij de bloemen zag (uit)bloeien, ziet zij nu ook haar grootouders ouder worden. Vier bekers met bijhorende sieraden verbeelden zo de levensfasen van de klaproos, symbool voor vergankelijkheid en geduld. De papaverzaden, die soms pas na jaren ontkiemen, alluderen daarbij op hoe sommige herinneringen pas tijden later kunnen heroprijzen.

 


Lindsey MeulLindsey Meul

De voorbije jaren liet juweelmaker Lindsey Meul zich voor haar collecties – al dan niet onbewust – prikkelen door de eigenheden van huis-, tuin- en keukenspullen. Spelen en experimenteren met dat wat op het eerste gezicht onbeduidend lijkt, evoceren bij Lindsey plotse aha-momenten die haar motiveren tot verder artistiek onderzoek. Haar werk opwaardeert soms ongezien fascinerende, alledaagse materialen en laat zo een slim staaltje upcycling zien.

Voor haar laatste collectie ‘.NET’ laat Lindsey zich boeien door de gekleurde netjes die onder andere uien, citroenen, look en mandarijnen omhullen. Het wispelturige verpakkingsmateriaal is door iedereen gekend, al worden zijn kwaliteiten maar zelden bewonderd. Een intuïtieve zoektocht van smelten-knippen-vouwen-persen-scheuren begint en wordt opgevolgd door ontwerpmatig denkwerk – want hoe vertaalt dit grillige materiaal zich naar een draagbaar juweel? Statige, ronde patronen in zilver zorgen voor continuïteit en balans en weten deze kunststof te temmen. De chaos krijgt houvast, edel vermengt zich met plastiek en een serie van bonte, hedendaagse sieraden ontstaat.

 


Jeanine van der LindeJeanine van der Linde
www.jeaninevanderlinde.com

Met haar sieradencollectie ‘Turning Tides’ exploreert juweelmaker Jeanine van de Linde het probleem van de plastic soep. Oceanen en zeeën slikken steeds meer plastic afval en elk jaar neemt deze vervuiling toe. Strandjuttend langs de Zeeuwse kustlijn komt Jeanine zelf ook steeds vaker plastic afval tegen. Langs de vloedlijn legt zij de natuur en het afval op beeld vast en verzamelt zij aangespoelde voorwerpen. Deze foto’s en strandvondsten dienen als inspiratiemateriaal voor haar ontwerpen.

Het dragen van deze, soms kwetsbare objecten brengt een dialoog teweeg. Enerzijds uiten de sieraden verontrusting en hopen ze aandacht te vestigen op dat wat onze wateren bedreigt. Anderzijds etaleren deze juwelen een drang om de schoonheid van de natuur te koesteren. Door het naast elkaar plaatsen van natuurlijke en niet-natuurlijke materialen, accentueert Jeanine dit contrast – een contrast dat haar ontwerpen van een intrigerende gelaagdheid voorziet. De kleurenpracht die speelt met fragiele organische elementen verwondert immers, maar schudt de toeschouwer tegelijk wakker.

De collectie ‘Turning Tides’ oogstte reeds succes en maakte Jeanine tot één van de Legaat Hulstaert 2021 genomineerden in d’Academie Beeld te Sint-Niklaas.

 


Charlotte Vanhoubroeck 2Charlotte Vanhoubroeck
www.charlottevanhoubroeck.com

Kunsthistorica en juweelmaker Charlotte Vanhoubroeck wil langzaam vervagend erfgoed nieuw leven geven in het hedendaagse kunstlandschap. Een stilzwijgend portret, een verdwaalde herinnering of een bevreemdend archiefdocument zetten haar aan tot maken en het doorgronden van de vergetelheid.

Sinds enkele jaren reactiveert zij in het kader van een doctoraatsonderzoek in de kunsten (PXL-MAD School of Arts, Hasselt) de verloren sentimentele juwelen van Louise-Marie d’Orléans, eerste koningin van België. Louise stierf in 1850 en volgens haar Inventaris na Overlijden had zij meer dan honderd sentimentele juwelen in haar bezit. Deze sieraden hielden met behulp van miniatuurportretten, haarlokken en gegraveerde boodschappen kostbare herinneringen levendig en worden door de Inventaris dan ook zorgvuldig beschreven. Stuk voor stuk onthullen deze, helaas verloren juwelen fragmenten van Louises innerlijke gevoelswereld. In de hoop deze wereld iets beter te leren begrijpen, worden de sieraden op basis van hun beschrijvingen geregenereerd vanuit hedendaags oogpunt. De nieuwe objecten construeren zo een alternatieve versie van de mythe van Louise-Marie d’Orléans en brengen deze haast vergeten koningin dichter bij het publiek.

De collectie ‘Verstilde Sentimenten’ maakte Charlotte tot Vocatio Laureate 2020 en leverde haar tijdens de bekendmaking van de internationale ‘BKV-Preis 2021 für Junges Kunsthandwerk’ een eervolle vermelding op.