nlenfrdeitesuk

31 Blauwe Hope

blauwehope oktober

image2Gastexposant Jan de Heer (1943). Heeft vanaf jonge leeftijd veel getekend en geschilderd. Heeft enkele malen geexposeerd in die periode. Jan was werkzaam in het onderwijs als teken- en biologieleraar in het mavo en het speciaal voortgezet onderwijs. Muziek in allerlei vormen, vogels, vlinders en poëzie speelden eveneens een belangrijke rol in zijn leven. Nu werkt hij elke dag wanneer dat kan aan zijn tekeningen in gemengde techniek. De zeggingskracht van het materiaal – met name ook van het papier – , het handschrift en het gereedschap spelen een belangrijke rol daarbij. Jan werkt aan de ontwikkeling van een eigen beeldtaal. De tekeningen doen verslag van de ontwikkeling daarin. Tekenen en schilderen gebeuren in samenhang met elkaar. Collage elementen zijn eveneens een rol gaan spelen. De kijker wordt uitgenodigd onbelemmerd mee te gaan in deze ontwikkeling. Jan heeft de laatste jaren regelmatig meegedaan aan exposities van de zeeuwse kunstkring.

Ook in de schilderkunst kan een schilder in een onbewaakt ogenblik soms details neerpenselen die zijn kunde en visie teboven gaan en waarover hijzelf verbaasd en versteld staat. ( Michel de Montaigne). Moderne kunst heeft als kernfunctie het weerleggen van de aannemelijkheid, …..je ontdekt iets in het werk en in jezelf dat het dagelijkse teboven gaat, het verbreedt je horizon. (Patrick Duyker).

Blijvende inspiraties zijn: Wols, Jean Fautrier, Jaap Wagemaker, Paul Celan, Hans Faverey, Paul Valery, William Carlos, Williams, Olivier Messiaen, Dmitry Shostakovitsj, John Coltrane, Abida Parveen, Morton Feldman, Geert de Heer, John Hickman, Marco Da Silva Ferreira en vele anderen.

Het thema van de Kunst&Cultuurroute Middelburg is in de maand november: poëzie.

Naast het tekenen is poëzie voor Jan een dagelijkse realiteit, waardoor hij met zijn werk mooi inhaakt op het thema.