nlenfrdeitesuk

30 Atelier Hoed Gezien

Oktober 2021

Fotograaf Karin de Boer – Cyanotypie

Bladeren, bloemen of zeewier. Allemaal zijn ze te gebruiken bij het maken van blauwdrukken. Dit is een oud fotografisch proces en wordt ook wel cyanotypie genoemd. Door twee chemicaliën blootstellen aan UV licht, veranderen ze in een blauwe kleur. De gedeelten die niet blootgesteld worden aan het licht blijven wit of de kleur van de ondergrond. Zo ontstaan er door de vormen van de bladeren of bloemen mooie composities met een intens blauwe achtergrond. Ook foto’s kunnen op deze manier belicht worden en krijgen een nieuwe dimensie.

Fotograaf Karin den Boer raakte gefascineerd door deze oude techniek. Met het zeewier van de Zeeuws kust vormt zij composities en maakt blauwdrukken hiervan. De bloemen die ze voor haar blauwdrukken gebruikt, komen uit het herbarium van haar moeder. Deze bloemen en blaadjes die zorgvuldig bewaard werden als herinneringen, krijgen zo weer een nieuwe invulling. Een aantal foto’s die afgedrukt zijn als blauwdruk maken deze expositie compleet.

De cyanotypies van Karin den Boer zijn van 3 oktober tot 6 november 2021 van zonsopgang tot zonsondergang te zien voor het raam bij atelier Hoed Gezien aan de Nadorstweg 38 te Middelburg.
Loop gerust het tuinpad op om de foto’s goed te bekijken.

Tijdens de kunst en cultuurroute is Karin aanwezig. Zij legt het proces uit met behulp van voorbeelden. En iedere bezoeker ontvang een voorbewerkt kaartje zodat je thuis je eigen cyanotypie kunt maken.

Op zaterdag 16 oktober en zaterdag 6 november kun je zelf blauwdrukken maken. Van 14:00 tot 17:00 uur in de Kunstschool, Vlissingen. Meer informatie over deze workshops: www.karindenboer.nl  of tel 06 29441561.

Karin den Boer   Karin den Boer 2