19 Het Cultuurhuis Kuiperspoort

Kunstroute Cultuurhuis 1 oktober 2023

Experimenteel groen kunstproject
Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Maar in Middelburg wordt het tij gekeerd. Op een aantal plekken in de stad worden planten, dieren, schimmels en bacteriën in staat gesteld steeds talrijker te worden en opnieuw overvloedig leven te creëren.

Jos Willemsen en Sylvia Radius werken samen in dit experimenteel groen kunstproject, een onderdeel van Creative City Boost (CCB), een gezamenlijk EU-project van Provincie Zeeland en het CBK Zeeland. Gemeente Middelburg geeft hen de ruimte om dit experiment in de binnenstad van Middelburg uit te voeren.

Sylvia en Jos, penselen en sikkels, yin en yang
Sylvia Radius werkt als beeldend kunstenaar met dikke bamboe penselen en inkt waarmee ze tekeningen maakt in de filosofie van sumi-e (Japans). Ze zegt daarover: ‘Het gebeurt in het moment vanuit de natuurlijke energiestroom die bij het maken ontstaat’. Deze manier van werken met ‘het natuurlijke’ sluit goed aan bij de visie van Jos Willemsen. Ontwerptekeningen van Sylvia vormen de basis voor de vorm van de aanplant en het zaaien.

Jos Willemsen is landschapsontwikkelaar en werkt nu ruim zes jaar met methoden die uit de zo genaamde ‘Syntropische landbouw’ afkomstig zijn (syntropic agroforestry). Ook het groen in de stad kan hiermee goede resultaten boeken. Jos werkt veel met Japanse sikkels. Hij gebruik ze als werktuig om aan vorming van vruchtbare aarde bij te dragen.

De tuin van het Cultuurhuis Kuiperspoort
Zondag 1 oktober wordt de tuin van het Cultuurhuis aan de Kuiperspoort - een van de vier lokaties waar Jos en Sylvia samen hebben gewerkt – feestelijk geopend en overgedragen aan de docenten van het Cultuurhuis als werkbank van inspiratie.

Programma
14.00 uur - Presentatie groen kunstproject en gesprek met Jos Willemsen en Sylvia Radius
14.30 uur - Film “JOS – de mens als nuttige soort”
15.30 uur - Toost en overdracht aan docenten en gebruikers van de tuin

U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn!

Cultuurhuis Kuiperspoort
Zondag 1 oktober van 13.00 tot 17.00
Cultuurhuis, Kuiperspoort 18, Middelburg

IMG8079
IMG8076
IMG8078
IMG8075
IMG8077
IMG8156
IMG8073